Eski SessizBilgi - - - - - Yeni SessizBilgi
Alt Limit:
Kaç tane -->

samanizm ansiklopedisi christina pratt 4


Beyaz ve Siyah Samanlar :

Bazı kültürde – örneğin, Sibirya, Saami, ve Endonezya – Şamanizm beyaz ve siyah biçimlerde bulunur. Siyah şamanlar sahip oldukları her şeyi, veya esrime halini kullanıyor; yardımcı ruhlarla çalışırlar, özellikle hayvanlarla; şifa çalışmaları yaparlar; ve Altdünyadaki ruhlarla bağlantı kurarlar. Bu geleneksel şaman biçimi, hastalıkları tedavi etmeyi, ve illetlerle ilgili alçak seviyedeki ruhları kovmayı gerektirir. Siyah Şamanizm burada tanımlanan Şamanizmdir. Beyaz Şamanizm bazı kırsal kültürlerde daha sonra yaratıldı. Dünyanın diğer bölgelerinde rahip olarak adlandırılan bu beyaz şamanlar dua veya kutsama törenleri ile sadece Üstdünya ruhlarına bağlanır. Beyaz şamanlar esrime durumunu, törenleri, veya hayvanlarla, bitkilerle, veya elemantel yardımcı ruhlarla yapılan çalışmalar yapmazlar.

Beyaz ve siyah şamanların olduğu kültürlerde, bunla farklı kişilerdir. Siyah şamanlar gerekli olduğunda kanlı kurban törenleri yapabilirler, beyaz şamanlar ise yalnızca kanlı olmayan sunuları yaparlar. Nepal'in Tamang kültüründe olduğu gibi siyah ve beyaz şamanların özellikleri tek bir kişide birleşebilir. Bu şamanlar istedikleri sonuca varmak için herhangi bir ruhla, herhangi bir yolla çalışırlar.

Kaos :

Kaos tesadüflerin durumudur; kozmos gibi farklı ve düzenli şekillerin yaratılıştan önceki başlangıçta mevcut olan maddenin karışık, düzensiz durumudur. Kaos tanımlaması doğrusal değildir, buna rağmen bilim insanları, havanın, akan sıvıların ve insanlığın davranışları gibi, kaosta evrensel kalıplar bulmuşlardır.

Az sayıdaki şaman, yaratıcı güç gibi doğrusal olmadığını düşünüyor; hatta gizemli güzellikteki kalıpları ile gerçek dünya yapısını yaratan doğrusal olmayandır. Kaos yeni bir görüşün yoludur, karışıklığa aday olan yeni bir tutumdur. Bilimde doğrusal düzeltme ve açıklamalara karşı geriye dönüş akımıdır (düzeni daha küçük ve daha küçük parçalara böler). İnsanların sonunda fark ettiği düzeltmenin bir sonu olduğudur. Bilim insanları, bütünün parçaların toplamından büyük olduğu fikri ile daha fazla ilgilendiler.

Çember :

Çember, nerede ise her şaman kabilesinde bulunan baş semboldür. Sembolik olarak çember zaman içindeki tekrarlamaları veya tekrar tekrar düzene dönüşü temsil eder. Bu gerçek canlılığın her sona erişi, yeni bir başlangıç olduğuna ve bu canlılığın çembere doğru geçişin doğasıda olduğuna dair bir hatırlatmadır.


Çeviri : Aki



Sessizbilgi Listele - - - - - Yeni Siteye Dön