Eski SessizBilgi - - - - - Yeni SessizBilgi
Alt Limit:
Kaç tane -->

masaj teknigi


Masaj hakkında teknik bilgilere geçmeden önce bu uygulamanın etkisi hakkında konuşalım. Bedenimizde çeşitli enerji noktalarına masaj yaparak uygulanan ve dikkatimizi kaydırıcı etkisi olan teknikler vardır. Bunun dışında genel olarak masaj, kan dolaşımını arttırır, esneklik verir ve bedensel duyuları uyararak canlılık ve rahatlık verir. Bu uygulamayı belki yaşamımızın belli bir dönemine kadar doğal olarak yaparız, mesela çocuklar veya bebekler doğal olarak ayaklarıyla oynar, veya diğer hayvan türlerinde bu durumu görebilirsiniz, çoğu hayvan kendini dişleriyle hem temizler hem masaj yapar ya da doğada birbirine masaj yapan hayvanları görebiliriz. Ayrıca evcil hayvanlarımızın masaj yapılmasından ne kadar çok hoşlandığını bilirsiniz. Özellikle kendi dokunamadıkları bölgelere masaj yapılmasını isterler. Ancak biz insanlar belli bir zaman sonra artık buna dikkat etmeyiz. Mesela yaşlıların genelde bedensel duyuları bazı bölgelerde hissizleşmiştir. Bunun için masaj yapmak dikkatinizi kaydırarak size gençlik enerjisi verebilir.


Bunun için en iyi yöntem kendi kendinize masaj yapmaktır. Çünkü kendiniz bedeninizin her noktasına dokunduğunuzda bu sizin dikkatinizi daha genç ve çocuksu hissettiğiniz bir konuma kaydırabilir. Çünkü yaşlılar genelde bedenlerinin her yerine uzanamaz. Mesela ayaklarına veya sırtına dokunamaz. Ayrıca kendiniz bedeninizin her noktasına dokunduğunuz zaman, hangi bölgede duyularınızın daha zayıf veya daha canlı olduğunu tespit edebilirsiniz.


Masajın fizyolojik etkilerine baktığımız zaman; masajla kas dokularının yağlanarak optimum hareketin elde edilmesi sağlanır. Kas dokuları birbirinden bağımsız çalışacak şekilde yapılanmıştır. Kaslar kurur veya susuz kalırsa dokular birbirine yapışır ve kas katılaşır. Kasa sıvı verildiğinde, tekrar yumuşayarak esneklik kazanır. Kas dokularının etrafında dolaşım arttıkça gelen besin ve giden atık rutini de artar ve kas daha sağlıklı olur. Kan vücuda oksijen taşıdığından sağlıklı olmak için iyi bir dolaşım gerekir. Bu durumda masaj kan dolaşımını artırır. Ağrılar ise oksijen eksikliğinden kaynaklanır. Oksijen eksikliğinin nedenleri çok farklı olabilir. Bunlardan bazıları şiddetli bir darbe, kesik veya baskı sonucu ortaya çıkabilir. Basit bir nezle ya da üşütme sırasında hissedilen genel ağrı ve rahatsızlıkların nedeni yüksek ateş sırasında kas dokularımızın birbirine yapışarak dolaşımı engellemesi ve vücutta oksijen sıkıntısı yaşanmasıdır. İyileştikten sonra bu kaslara can vermek için masaj yaptırmak ve bol su içmek önerilir.



Masaja öncelikle kaslarınızı ısıtarak başlamalısınız. Boyun ve omuz kaslarınız üzerinde çalışmaya başlamadan önce sıcak ya da ılık bir bezi kaslarınızı gevşetmek için boynunuza sarın. Kasları ısıtmak, masajın etkisini artırdığı gibi etki süresini de uzatır.


Vücudunuzun uyarılarını dinleyin ve ağrıyan noktalara çok sert masaj uygulamayın. Aynı zamanda varisli, fibromiyaljik (inatçı adale ağrılı) bölgelere ya da diğer kas ve sinir sistemi rahatsızlıklarının olduğu alanlara masaj yapmaktan kaçının.


Temel Teknikler


Masajın en güzel yanı kolay olmasıdır. Birkaç temel harekette ustalaştığınızda, tam bir vücut masajı yapmak için hazırsınız demektir. Masajda kullanılan diğer tekniklerin bir çoğu, sadece burada gösterilen hareketlerin çeşitlemeleridir. İlk olarak sırt üzerinde başlayabilirsiniz.


Sıvazlamalar:

Ritmik ve akıcı sıvazlamalar bir masajın temelini oluşturur ve en fazla kullanacağınızda bunlardır. Bu hareketleri yağ sürmek ve diğer hareketleri birbirine birbirine bağlamak için kullanın. Masaj yaparken bir sonraki hareketin ne olacağı aklınıza gelmiyorsa, yalnızca ellerinizi gezdirmeye devam edin. Sadece hızını ve basıncını değiştirerek çeşitlilik ve ilginçlik kazandıracağınız bu hareketlerle tam bir vücut masajı yapabilirsiniz. Yavaş hareketler sakinleştirici, sert hareketler ise uyarıcıdır. Sıvazlamalar kan dolaşımını düzenler, gergin kasları gevşetir ve sinirleri yatıştırır. Masajın en temel sırrı, tüm hareketlerin akabilmesi için tamamen gevşemiş olmanızda yatar.


Yayılan Sıvazlamalar:

1. Bu basit hareket hemen hemen tüm bölgelerde kullanılabilir. Başlarken ellerinizi yan yana koyun ve yavaşça yukarı doğru kaydırırken parmaklarınız ilerlesin. Avuçlarınız ve el tabanınızla düzenli ve sabit bir baskı uygulamak için ellerinizin üzerine eğilin.

2. Ellerinizi dışa doğru yayarak açın, basıncı azaltın ve yanlardan aşağı doğru kaydırın. Ellerinizi vücudun biçimine uydurun, böylece hareketimiz tüm bölgeyi kapsasın. Ellerinizi pürüzsüz ve hafifçe gezdirirken deriyi sürüklememeye dikkat edin.

3.Yanlardan yukarı doğru çekerken, elleriniz gevşekçe vücut kıvrımlarının biçimini almış olmalıdır. Sırt yada karında bu hareketi yaparken ellerinizi yukarıya çekerek beli hafifçe kavrayıp sıkın. Vücudun diğer kısımlarında bu dönüş hareketini daha hafif yapın.

4. Tekrar başlamak için ellerinizi hafifçe bir nokta çevresinde döndürün. Bunun uzunluğunu değiştirebilirsiniz, ama tüm hareketler akıcı ve sürekli olmalıdır. Genel bir kural olarak, hareketimiz kalbe doğru sert, geriye doğru kayarken hafif olmalıdır.


Dairesel Sıvazlamalar:

1. Bu kesintisiz dairesel hareket, hoş bir akış hissi verir. Her iki elinizi birbirinden 15 cm. uzaklıkta vücudun bir yanına koyun, sonra geniş kavislerle daireler çizerek gezdirin. Elinizi yukarıya ve dışa doğru sertçe bastırın; aşağıya ve içeriye doğru hafifçe kaydırın.

2. Bir el daireyi tamamlarken kollarınızı çaprazlayın. Bir el tam daire çizerken diğeri sadece yarım daire çizsin.

3. Bir eli, kolunuzun üzerinden aşırın ve diğer elle harekete devam edin. Elinizi hafifçe yerleştirin ve tekrarlayın.


Kedi Masajı:

1. Bu yatıştırıcı ve uyku verici bir harekettir. Aşağı doğru inerken bir el diğerini izler. Hemen hemen hiç basınç uygulamayın, elleriniz yalnızca gezinsin.

2. İlk elinizi kaldırın ve tekrar başlamak üzere havadan geri getirin. Dönüş ve tüm hareketler ritmik ve akıcı olmalıdır.


Başparmak Masajı:

Küçük bölgelerde yalnızca baş parmağınızla çalışın. Bir baş parmağınızla yukarıya ve dışa doğru bastırın. Diğeri onu izlerken biraz daha üstte ve dışa doğru olsun.


Yoğurmalar:

Bu hareket tıpkı hamur yoğurmaya benzer; omuzlar, kalça ve uykuluk gibi etli bölgeler için uygundur. Gergin kasları esnetip gevşetir; böylece bölgeye taze kan ve besin ulaştırarak kan dolaşımını düzenler, emilmeyen maddelerin atılımına yardımcı olur. Yoğurmanın derinliği ve hızına bağlı olarak çeşitli etkiler sağlayabilirsiniz: Yavaş ve derin ya da hızlı ve uyarıcı. Hafif yoğurma, deriyi ve üst kas tabakasını; sert yoğurma ise daha derindeki kasları etkiler. Ellerinizin çevreye kaymadan serbestçe hareket edebilmesi için uygun miktarlarda yağ kullanmalısınız.


Temel Yoğurmalar:

1. Parmaklarınız dışarı doğru bakarken dirseklerinizi yanlara doğru açın ve ellerinizi düz olarak yerleştirin. Bir elinizin avucuyla bastırın, sonra deriyi parmaklarınız ve başparmağınız arasında kavrayıp diğer elinize doğru itin.

2. Deriyi serbest bırakıp diğer elinizle kavrayın. Ritmik olarak bir eliniz sıkarken diğeri serbest bırakacak şekilde ellerinizi dönüşümlü olarak kullanın ve sıkıp bırakın.


Hafif Yoğurmalar:

Omzular ve kolların üstü gibi daha ince bölgelerde bu tekniği kullanabilirsiniz. Deriyi bir elinizin başparmağı ile parmakları arasında kaldırın, sıkın döndürün; diğer elinize doğru kaydırın ve hareketi diğer elinize de tekrarlayın.


Burmalar:

Daha derin ve uyarıcı bir hareket için temel yoğurmaya bu hareketi de ekleyin. Bir havluyu burup sıktığınızı düşünün: Bir elinizle, yukarıya ve diğer elinize doğru çekerken diğer elinizin başparmağıyla derin bir şekilde bastırın.


Basınçlar:

Derin ve doğrudan basınçlar omurganın her iki yanındaki ve omuzların çevresindeki kasların gerginliğini gidermek için çok yararlıdır ve oldukça gevşeticidir. Basıncı aşamalı ve düzenli bir şekilde uygulayın; asla ani ver sert bir şekilde itmeyin. Çok az yağ kullanın ki elleriniz yanlara doğru kaymasın. Tırnağınızın deriye batmamasına özellikle dikkat edin.


Sabit Basınçlar:

Başparmaklarınızı derinin üzerine koyup yavaş yavaş üzerlerine eğilin. Birkaç saniye bastırın, sonra başka bir noktaya kaydırın.


Dairesel Basınçlar:

Sabit basınçtaki gibi bastırın, sonra küçük, derin ve dairesel hareketlerle deri ve alttaki kas tabakası üzerinde daireler çizin.


Dalga Masajı:

Bu küçük dairesel hareketler, bir dalgalanma etkisi yaratır. Omuzlar, göğüs, el ayaları ve ayak topuklarında uygulayabilirsiniz.

Ellerinizi gevşek bir yumruk şeklinde sıkın. Parmak eklemlerinizle dairesel bir şekilde ileri geri masaj yapın.


Vurmalar:

Çabuk ve canlı vurma hareketleri etli ve kaslı bölgeler için yararlıdır. Asla kemikli bölgelerde, morarmalar ve yaralar üzerinde uygulamayın. Bu hareketler kan dolaşımını düzenler ve genellikle uyarıcıdırlar; yavaşça yapıldığında ise sakinleştirici bir etki yaratabilirler. Bunu masajın sonunda arkadaşınızı uyandırmak için yapabilirsiniz; eğer birini uyutmaya çalışıyorsanız ya hiç yapmayın ya da daha önce yapın. Hareketleriniz ağır ve sert değil hafif olsun, yaylansın.

Yumruklamalar:

Bilekleriniz serbest olacak şekilde gevşek bir yumruk yapın ve yanlarıyla art arda vurun. Deriye dokunur dokunmaz ellerinizi geri çekin ki hareketleriniz hafif ve canlı olsun.


Kesmeler:

Ellerinizin yanlarıyla vururken deriye dokunur dokunmaz ellerinizi geri çekin. Ellerinizi art arda kullanın ve çok çabuk çalışın. Elleriniz bütünüyle gevşek olmalıdır, öyle ki parmaklarınızın birbirine çarptığını duyabilesiniz



Sessizbilgi Listele - - - - - Yeni Siteye Dön